HomeEkonomiAmerikan Ekonomisi ve YatırımABD Ekonomisi Süper Güç mü ? ve Dünya Üzerinde Belirleyici midir.?

ABD Ekonomisi Süper Güç mü ? ve Dünya Üzerinde Belirleyici midir.?

Amerika, dünyanın en büyük ithalatçısı olma özelliğine sahiptir .Bu özelliğin yanı sıra yabancı sermaye kaynağı ve barınağı konumu ile hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için hedef pazardır.

300 milyonu aşan nüfusu ve 18 trilyon USD üzeri GSYH’si ile dünya ekonomisini doğrudan etkileme gücüne sahip belirleyici bir ekonomidir.

Serbest piyasa ekonomilerinin dünya çapında en büyük örneği olarak gösterilebilecek olan ABD ekonomisinde mal ve hizmetlerin çoğunluğu özel sektör tarafından sağlanıp tüketilmektedir.

Günümüzde en önemli ülkesel kaynaklar kategorisinde başa yerleştirilebilecek enerji konusunda en önemli, üretici ve tüketici konumunda bulunmaktadır. Bu bağlamda ilk kez 2016 yılında ham petrol ve LNG ihracatına başlanmıştır.

ABD’nin dış ticaret açığı, borçlar ve işsizlik gibi önemli sorunları vardır. Buna rağmen askeri yatırımları, dış politikadaki becerikliliği sayesinde bir dönem daha zirvedeki yerini koruyacak izlenimi vermektedir.

Yapılan araştırmalara göre ABD’nin toplam borcu 1994’te 4770 milyar dolar iken 2000 yılında 6.831 milyar dolardır. Diğer taraftan Gayri safi üretim 1994 de 6790 milyar dolar iken 2000 yılında 9145 milyar dolar civarı olmuştur.Yukarıdaki verilerden çıkarılacak sonuç ise, borcun Gayri safi üretim içeresinde yükselişinin devam edeceği olmalıdır.

Araştırmaların daha da ilginç yanı, 2050 yılına gelindiğinde nüfusu 392 milyonu bulacak Amerika içinde İspanya asıllılar 88 milyona, zencilerin ise nüfus olarak 61 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Artış konularında öngörüler ciddi bir endişe oluşturmaktadır.

21.yüzyılda ABD her ne kadar dünyanın en güçlü, an yaygın ve başarılı ekonomisi, yüksek yaşam standartlarına sahip bir ülke gibi gözükse de ekonomik büyüme ve gelişmenin devam edeceği varsayılmamaktadır. ABD’nin liderliğini sürdürebilmesi için bir takım reformlara ihtiyacı olacaktır.

ABD’nin ekonomik dünya liderliğinin devamını sağlamak için büyük gayret göstermesi gerekliliği çok belirgindir. 1950 yılından sonraki tek kutupluluğu ve Sovyetler birliğinin dağılmasından sonraki avantajları yok denecek kadar azdır .

http://www.tuncayakyol.com/ https://www.facebook.com/tuncayakyolofficial/ https://twitter.com/TAkyolofficial

http://interkron.com/https://www.facebook.com/interkrononline/ https://twitter.com/interkron/

 

 

 

Previous post
Çin Dünyanın Süper Güçlerinden Biridir ..
Next post
İnternet Teknolojileri ve Dijital Pazarlama

No Comment

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir