HomeEkonomiÇin Ekonomisi ve YatırımÇİnde Yatırım ve incelikleri nelerdir?

Çİnde Yatırım ve incelikleri nelerdir?

ÇİNDE YATIRIM YAPMANIN İNCELİKLERİ

1,3 milyar nüfusa ne satsam alır’ demek yanlış, malı Çinlinin ayağına götürün

Ucuz işgücü ve hammadde bolluğu sebebiyle dünya ticaretinin merkezi, Batı ülkelerinden Asya ve Pasifik ülkelerine kayıyor. Bu değişimin dinamosu ise Çin. Uzakdoğu devi ürettiği ucuz ürünlerle bir yandan yerli firmaların korkulu rüyası haline gelirken, diğer yandan cazip imkânlarıyla dünya markalarının üretim üssü oluyor. Mercedes Benz, BMW, Nike, Adidas gibi büyük şirketlerin fabrikalarını taşıdığı Çin, diğer ülkelere karşı her zaman dış ticaret fazlası veriyor. Türkiye’de beyaz eşya sektörünün lider markalarından Arçelik bu ülkede çamaşır makinesi üreten bir firmayı satın alırken, Şanghay’da 7 mağazası bulunan Goldaş da 4 yılda bu sayıyı 200’e çıkarmayı planlıyor. Çin’i ‘ne satılırsa alan 1,3 milyar nüfuslu dev bir pazar’ olarak görmek yanlış. Çünkü, kültürünü, tüketim alışkanlıklarını bilmek gerekiyor. ‘Sadece ailesine ve bankadaki parasına güvenen’ Çinliler ürünü görmeden almıyor.

 

Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi Çin, yıllardır en hızlı büyüyen ekonomi. Kızıl Ejder, Türkiye’de ucuz ürünler diyarı olarak bilinse de dünyanın en büyük 500 şirketinden 480’inin orada faaliyetleri var. Çok uluslu 860 şirketin araştırma geliştirme merkezi kurduğu ülke, yaklaşık 2,56 trilyon dolarla dünyanın en büyük dördüncü devleti. Dünyanın fabrikası olarak tanımlanmasının yanı sıra finans dünyasının da önemli bir oyuncusu.

Rusya, Çin, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan’dan oluşan Şanghay İşbirliği Örgütü’nün gelişmesi için büyük destek veren Çin, Türkiye’nin de buraya üye olmasına sıcak bakıyor. Çin, sürdürülebilir büyümeyle devam edebilmek için 2005’te yüzde 10’un üzerindeki aşırı büyüme hızını 2006’da yüzde 10 seviyesine çekmeyi başardı. En önemli hedefi enerji tasarrufuna yönelmek. Doymayan ekonomisinin istikrarlı büyümesi için enerji teminini garanti altına almak isteyen Pekin yönetimi bir yandan da İran, Rusya, Malezya, Endonezya ve Afrika ülkeleriyle yeni enerji anlaşmaları yapıyor. Çin, petrol ve doğalgazda bağımlılıktan kurtulmak için enerji santralları inşasına ve kendi topraklarındaki petrol ve doğalgaz arama yoluna başvurdu.

Previous post
Uluslararası Ticaret'de Algı Yönetimi ve Sosyal Medya
Next post
This is the most recent story.

No Comment

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir