Vücüt Yanıkları ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Alev sıcak cisimler, haşlanma ve güneş ışınları deri ve dokularda hasarlanmaya yol açar . Çocuklarda yanığa az rastlanır . En Sık, kaza ile haşlanmalarla rastlanır. Tuz ruhu, çamaşır suyu evde temizlik için kullanılan kimyasalların yanlışlıkla içilmesi sonucunda gırtlak, akciğer, mide tahrip olur . Kimyasal madde yanıkları iş kazası sonucunda meydana gelir .kimyasal maddelerin yanması sonucunda, burun, soluk borusu, akciğer hasara neden olur .
Bulgu ve Belirtiler;
Yanıklar derinliğe göre derecelendirilir.Kızarıklıkların çok olduğu yanıklar 1.derece yanıklardır. Güneş yanıkları 1.derece yanık olarak tanımlanmaktadır.
Deri ve alt tabakanın etkilendiği 2. Derece yanıklarda içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklar, şiddetli ağrılar vardır.
3.Derece yanıklarda derinin tamamı yanmıştır, yanık altta bulunan organlar ve kemiğe kadar ulaşmıştır.
Tıbbi Tedavi;
Yanan kişi ısı kaynağından uzaklaştırılır. Kimyasal maddeler çıkarılır ve hasta soğutulduğu kadar soğutulur. Yanık üzerine hiç bir şey sürülmemeli ve plastik benzeri şeyler vücuttan çıkarılır . 1. Derece yanıklarda deri su altına tutularak ağrı giderilebilir. Oluşan su dolu kesecikler patlatılmamalıdır.
Bazı Hastalar Yatırılarak Tedavi Altına alınmalıdır ;
%5 ten büyük 3. Derece yanıklar,
Büyük eklemleri, yüz, el, ayak gibi bölümlerde oluşan yanıklar,
Solunumsal yanıklar,
Tüm kimyasal yanıklar,
Birlikte travma ve önemli hastalık olan yanıklar.Hastanın damar yolu açılarak sıvı tedavisi başlanır. Hastaya tetanos aşısı yapılır .Yanık yarası tedavisinde özel yanık küvetleri kullanılır.
Diyet Değişiklikleri;
Günlük ihtiyaç farklılık göstermekle birlikte sıvı kaybı olacağı için sıvı alımı arttırılır. Ciddi yanıklarda doku tamiri için enerji ve proteine ihtiyaç duyulacaktır.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri :
Yanık olur olmaz kişinin üzerindeki elbiseler ve tüm takılar çıkarılır.Yanık tüm alanlar ılık su ile yıkanır. Kimyasal yanık alanları bol su ile yıkanır, yıkama esnasında sağlam deriye temastan kaçınılır.
Önerilen Besin Takviyeleri;
Multivitamin ve mineral kompleksleri,
D vitamini gerektiği kadar multivitaminler .
Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler;
Papatya yağlı mesaratı,
Sarı kantoron yağlı mesaratı,
Aleo vera tıbbi nergis,
Gotu Kola asiatica .
No Comment